Depo Sistemi ve Kurum İçi Entegrasyon
Kurumsal entegrasyonun başlangıç noktası kurum içi entegrasyondur.Kurum içi entegrasyon,sipariş işlemleri ve yönetimi,stok yönetimi,taşıma ve ulaştırma,depo yönetimi,paketleme,malzeme elleçleme ve depolar arası mal ve bilgi akışından oluşan lojitik faaliyetleerin,sitem yaklaşımı ile bir bütünlük içinde,şirket hedeflerine göre koordinasyonunun sağlanmasıdır.
Geleneksel şirket organizasyonlarında bölümler ve görevler,stok yönetimi,sevkiyat,üretimve satış gibi kurumsal fonksiyon birimleri olarak kurulmuştur.Her bölüm ve kişinin yetki ve sorumlulukları, atandıkları fonksiyonun kendisi ile sınırlandırılmıştır.Her birimin kendi içinde yüksek performans göstermesi,şirket hedefleri için en iyi performans anlamına gelmez. Örnek olarak; üretim verimliliği,artan üretimin satış ile uyumlu olmaması durumunda,stok yükü ve stok riski yanında,bazı ürünlerde de yok satma riski doğurabilir.Satışta başarı için, her ürün çeşidinden elde hazır bulunması gerektirir.Bu da üretimde ölçek ekonomisini olumsuz etkiler.
Şirketlerde uyumsuzluğun en derin olduğu yer,üretim ve satış-pazarlama bölümleridir. Bu kesit,fonksiyonel birimlerin çalışma hedeflerinin ve performans değerlendirmelerinin değiştiği noktadır.Bu farklılık birimlerin genel ekonomik ilkelerinde de görülür.Tedarik ve üretim birimleri fonksiyonlarında ve performanslarında "ölçek ekonomisi" ve "miktar büyüklüğü" ön plandadır. Oysa satış ve pazarlama birimi,miktardan çok "çeşitlilik" ile ilgilenir.Birbirine çelişik olan bu iki ekonomik ilke,birimler arasında da uyumsuzluğa yol açar.
Şirketlerin farklı bölümlerinde bazı isim veya kavramlar için farklı ifadeler kullanılmaktadır.Birçok işletme örneğinde,aynı stok kalemi için farklı isim ve kod numarası kullanıldığı görülebilir.Bu durum,bölümler arası bilgi iletişimlerinde zorluklara ve aksamalara yol açmaktadır. ERP gibi bilgi sistemleri,tek ve ortak bilgi yapısını tüm birimlerin kullanımına açması bakımından,birimler arası iletişimde standardizasyon sağlar.
Şirketlerde sık görülen bir diğer sorun ise,birimlerin veya kişilerin,kendilerindeki bilgileri başkaları ile paylaşmaktaki isteksizlikleridir.Deneyim ve bilgi sahibi birçok çalışan,kendisinde var olan bilgileri, bir tür güvence aracı olarak kendisinde saklı tutar.Böyle bilgilerin,şirketin diğer çalışanlarına da aktarılması kritik önem taşır. Tedarik zinciri bilgi sistemleri,bu tür bilgi saklama konusunda büyük bir ölçüde rahatlık ve güvence sağlar. Tedarik zinciri bilgi sistemleri,bünyesinde iş süreçleri tanımlı olduğundan,şirket faliyetleri için kritik olan bilgilerin önemli birbölümünü içerir.
Tedarik zinciri içinde bir entegrasyon kurulabilmesi için,öncelikle kurum içi entegrasyonun sağlanması zorunludur.İşletmeler,tüm dikkatleriyle,yürütülen süreçlerin her aşamasında yaratılan değerlere odaklanmalıdırlar.Sürecin her aşaması bir önceki aşamanın sonucuna bir değer katacak biçimde organize ve koordine edilmelidir.
Kurum içi entegrasyonun sağlanmasında en önemli ve en etkili araç,bilgi teknolojileridir.ERP Sistemeri başta olmak üzere ve tedarik zinciri bilgi sistemlerini oluşturan bilgi teknoloji ve sistemlerinin kullanılması,getirdiği iletişim olanakları,ortak bilgi yapısı ve koordineli süreç yönetimi olanaklarıyla,kurum içi entegrasyonun oluşturulmasında büyük kolaylıklar sağlar.